Vauva 5 kk

Hyviä päiviä, huonoja päiviä, hyvin huonoja päiviä… Kaikkia näitä on mahtunut vauvan viidenteen kuukauteen.

Pikkutyyppi. Näiden kuluneen viiden kuukauden aikana pikkutyyppi on osoittautunut hyvin uteliaaksi tapaukseksi, joka ei pienestä hätkähdä. Toki välillä tapahtuu säpsähdyksiä, mutta ne eivät yleensä johda itkuun vaan ennemminkin ihmettelyyn. Uusia asioita halutaan ehdottomasti koskea, pitää omassa kädessä ja maistaa. Mikäli asiaa ei ole mahdollista poimia omaan käteen, sitä rapsutellaan ja tunnustellaan antaumuksella.

Pikkutyypin taito tarttua esineisiin on kehittynyt entisestään ja mukaan napataan kaikki ulottuville osuva. Tavaroista osataan pitää kiinni kahdella kädellä ja niitä osataan myös siirtää kädestä toiseen. Tavaroiden tutkiminen suoritetaan aina maistelemalla eli ihan kaikki pikkukätösiin osunut viedään suuta kohti, mikä aiheuttaa välillä pieniä haasteita.

Uusien tavaroiden lisäksi välillä pysähdytään yhtäkkiä tutkimaan omia käsiä. Tyypin katse on täysin keskittynyt, kun hän tutkii, kuinka rannetta saa pyöriteltyä ja sormia liikuteltua.

Mahalleen käännytään vähintään yhtä sujuvasti kuin ennenkin ja välillä mahaltaan kellahdetaan jo takaisin selälleen. Hinku päästä eteenpäin on kova ja ryömimisen alkeet näyttävät jo niin vakuuttavilta, että on ihme, jos kohta ei lähdetä liikkeelle. Tällä hetkellä liikkuminen tapahtuu kellonviisarimaisesti pyörien.

Istuminen on alkanut kiinnostaa aikaisempaa enemmän ja pikkutyyppi vetääkin itseään pystyyn aina kun mahdollista. Sylissä istuessa löydettiin omat varpaatkin, jotka vaikuttivat olevan jotain todella mielenkiintoista. Sittemmin varpaiden ihmettelyä on jatkettu etenkin hoitopöydällä vaipan vaihdon yhteydessä.

Ulkoilu. Ihanasti lämmenneet ilmat ovat helpottaneet ulos lähtemistä. Ulkoilu tapahtuu kätevimmin kantorepussa, eikä viime aikoina ole edes jaksettu kokeilla vaunuja tai rattaita. Aurinkoisina päivinä käydään ottamassa pieniä happihyppelyitä takapihan terassillakin pitkin päivää ihan sisävaatteissa. Aurinkolasit ovat onneksi solahtaneet osaksi pukeutumista ilman suurempia vastalauseita.

Autoilu. Turvakaukalo ei kuulu vieläkään pikkutyypin lempipaikkoihin, mutta nykyään ei huudeta ihan kaikkia matkoja. Välillä jaksetaan keskittyä lelujen katseluun ja joskus jopa uni yllättää.

Pulauttelu. Äh! Ilman pulauttelua, oksentelua ja mahavaivoja elämä pikkutyypin kanssa olisi varsin mukavaa. Nyt aikaa ja huolta kuluu paljon vaivojen potemiseen ja ratkaisujen etsimiseen. Kuluneen kuukauden aikana teemana on oikeastaan ollut valitse taistelusi, koska tässä tilanteessa olisi tärkeämpää keskittyä löytämään apua kuin jäädä manaamaan huonoja hoitokokemuksia.

Viime viikkojen aikana päästettiin lopullisesti irti kuvitelmista, että julkiselta puolelta voisi saada mitään järkevää apua oksentelusta ja allergioista kärsivälle lapselle. Apua on sen sijaan haettu yksityiseltä puolelta (Tampereelta ja Vantaalta eli ihan läheltä ei löytynyt). Vihdoin edessä onkin tutkimuksia, jotka toivottavasti valottavat tilannetta hieman enemmän. Nyt pitäisi vain olla harmittelematta, miksi hyviä yksityisiä ei metsästetty jo aikaisemmin.

Vaatteet. Liekö sitten sattumaa vai onko runsaalla pulauttelulla osuutta asiaan, mutta pikkutyypin pituuskasvu hieman hyytyi. Vielä jatketaankin samoilla vaatteilla (62/68 cm) kuin ennenkin.

Hankinnat. Mitään isompia konkreettisia hankintoja ei kuukauden aikana tehty, mutta lääkärilaskuja maksettiin senkin edestä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *