Opiskelu silloin ennen… ja nyt

Nyt kun “toinen kierros” perusopiskelua on käynnistynyt lomapäivien ja vapaa-ajan kustannuksella, olen huomannut muutamia eroja entisen ja nykyisen opiskeluminäni välillä.

1. Penaalin sisältö.

Ennen oli aina mukana hyvä valikoina uudenkarheita kyniä muistiinpanojen kirjoittamiseen. Vieläkin penaali kulkee mukana, mutta sieltä puuttuu usein kokonaan lyijykynät tai kuulakärkikynät (hukkuvat muka kotiin, työpöydälle ja labratakkien taskuihin). Ja jos lyijytäytekyniä sattuu olemaan mukana, ne näyttävät jotenkin ressukoilta (likaantuneilta ja joiltain osin murtuneilta). Taitaa siis olla samoja kyniä käytössä kuin opiskeluita aloitellessa vuonna 2003…

Löysin myös kerran jo itseni luennolta kokonaan ilman kynää. Sietämätöntä!

2. Luennoilla käynti.

Ennen oli pakko käydä luennoilla, koska materiaalia ei saanut muuten kuin itse piirtoheittimeltä kopioimalla. En jättänyt siis kovinkaan montaa luentoa väliin. Nykyään taasen käyn yleensä kurssien ensimmäisillä luennoilla ja sen jälkeen lueskelen asioita kunhan ehdin.

3. Labraharjoitukset.

Pakolliset harjoitukset on vain käytävä eikä niitä voi jättää väliin samoin kuin luentoja. Nyt perusopintojen “toisella kerralla” labrahommissa on kuitenkin se ero, että oikeasti kuvittelen koko ajan ymmärtäväni, mitä ja miksi harjoituksissa tehdään. Aikaisemmin uusia tekniikoita ja käsitteitä tuli valtavasti kerralla, mikä häiritsi kokonaisuuden näkemistä. Nyt voi keskittyä olennaisimpaan.

4. Englanti.

Aikoinaan vaati aikaa ja energiaa tottua englanninkieliseen materiaaliin. Nyt ei kielen vaihtumista kirjassa tai monisteissa yleensä noteeraa mitenkään.

5. Tentit.

Ennen luin hyvin ja pitkään. Nyt vältän kaikkea turhaa ulkoaopettelua ja yritän ymmärtää & muistaa olennaisimmat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *