Kemisti maalaa I

Ennen viimeisintä muuttoa (joka oli viikko sitten) päätin tehdä vanhasta huonekalukokoelmastani yhtenäisemmän. Toisin sanoen päätin maalata huonekaluni valkoisiksi. Kuulostaa helpolta, mutta oli käytännössä jotain aivan muuta. Etenkin, kun osa huonekaluista oli valmistettu MDF-levystä (tai jostain sellaisesta liukaspintaisesta materiaalista, en ole asiantuntija tällä alalla). Hain keskustelupalstoilta maalausohjeita tuollaisille levypinnoille ja yksi yleinen neuvo käski hankkiutumaan eroon MDF:stä valmistetuista tuotteista ja hankkimaan uusia tilalle. En kuitenkaan suostunut luovuttamaan, koska halusin tehdä vanhasta uutta, enkä kuormittaa kaatopaikkoja entisestään. Ajattelin koota pienen kollaasin “ennen” ja “jälkeen” kuvista, mutta muutoskohteita oli sen verran paljon, että käsittelen ne pienissä osissa.

Ensin kuitenkin pieni muistilista, joka on hyvä pitää mielessä seuraavaa (?) projektia varten:

  • Suunnitelma. Aluksi kannattaa realistisesti miettiä, mitä haluaa ja mikä on mahdollista toteuttaa. Myös kokonaisuus tulee pitää mielessä. Kaupastakaan ei ole vaikea valita yhtä ihanaa sisustuselementtiä, mutta sen onnistunut sovittaminen vanhaan kokonaisuuteen onkin jo toinen juttu.

  • Kustannukset. Niitä tulee aina. Vaikka peruslähtökohtana olisi tehdä vanhasta uutta, ei kannata kuvitella tulevansa toimeen ilman minkäänlaista rahallista satsausta asiaan. Kunnon työvälineet ja maalit takaavat lopputuloksen, jota kehtaa katsella. (Tela, maalatkaa isoja pintoja telalla. t. Siveltimellä pitkään sutinut.)

  • Maalit. Maaleja myydään ja mainostetaan kuin kosmetiikkaa. Jokainen kallis pikkupurkki on olevinaan toinen toistaan tarpeellisempi ja ehdottoman ainutlaatuinen ominaisuuksiltaan. Kannattaa luottaa terveeseen järkeen, joskus perusvoide on paras.

  • Välineet. Tämä sivuaa tuota kustannuspuolta. Kannattaa hankkia työnkuvaan sopivat välineet, niin homma toimii ja jälki on sen mukaista. Ihan jokaista erikoisvempelettä ei tietenkään pidä ostaa, mutta muutamasta tarkoin valitusta sähkötyökalusta voi olla huomattavasi apua. (Kannattaa löytää projektiin mukaan työkaluihin perehtynyt assistentti).

  • Työtila. Oleellista isompien huonekalujen tuunauksessa ja maalauksessa. Jos et onnekkaasti omista isoa työtilaa, ahtaudu lähipiirissäsi sellaisen nurkkiin, jolla tilaa on.

  • Aikataulu. Kokemuksesta voin sanoa, että kaikkien huonekalujen maalaamisen aloittaminen viikkoa ennen muuttoa on hieman kiireistä. Liian kiireistä.

  • Työvoima. Yksin on ihan mukava käyttää luovuuttaan, mutta suuremassa urakassa lisäkädet ovat avuksi.

  • Eväät. Pidä verensokeri tasaisena. Huolehdi myös lisätyövoiman energiansaannista niin homma etenee.

Alla on pieni kollaasi liittyen yllä lueteltuun muistilistaan:

Ensimmäinen esittelyssä oleva varsinainen muutoskohde on hyllykkö, joka on valmistettu MDF-levystä. Väri oli alunperin vaalean ruskea, puumainen. Käytin ennen hyllykköä pystysuunassa, mutta päätin vaihtaa sen tulevaisuudessa vaakasuuntaan. Näin saan enemmän tasotilaa, eikä hyllykkö näytä niin pelottavan massiiviselta. Työvaiheet olivat yksinkertaiset: hio, pyyhi, pohjamaalaa ja maalaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *