Adventure Labia tekemässä

Geokätköily on niin sosiaalinen tai epäsosiaalinen laji kuin sen harrastaja haluaa siitä tehdä. Itse suosin kätköilyssä nimenomaan omassa ja tutussa seurassa ulkoilua ja uusiin paikkoihin tutustumista. Noin viiden vuoden harrastelun aikana onkin tullut käytyä miiteissä vain kahdeksan kertaa ja näistäkin kaksi on ollut isoja Mega-tapahtumia, joissa on voinut kiertää virikepisteitä tutulla porukalla. Tästä vapaaehtoisesta eristäytymisestä huolimatta en ole voinut olla kuulematta useampaan kertaan epäileviä kommentteja melko uudesta Adventure Lab -ilmiöstä. Mutta oikeasti, oudosta nimestään huolimatta Adventure Lab on melko simppeli juttu.

Adventure Lab = Kätköseikkailu, joka voi sisältää 1-5 kohdetta (locations). Jokaisella kohteella Adventure Lab -sovellus kysyy kätköntekijän määrittämän kysymyksen, johon pitää vastata oikein saadakseen kohteen suoritetuksi. Yleensä kohteista on myös kerrottu taustatietoja ennen kysymystä. Kätköttäjä voi lisäksi päättää, tuleeko Adventure Labin kohteet suorittaa tietyssä järjestyksessä.

Alla olevassa tekstissä Adventure Lab on lyhennetty välillä pelkäksi Adventureksi tai Labiksi.

Mielestäni Adventure Labeissa on jo paljon hyvää ja potentiaalia riittää vieläkin parempaan. Saa vain nähdä, mihin suuntaan hommaa kehitetään. Tähän asti bongaamiani Adventure Labien hyviä puolia:

  • Kätköilijän on käytävä paikan päällä saadakseen lokkauksen tehtyä. Ei tarvitse kiistellä, löytyykö nimi lokikirjasta vai ei.
  • Mitään konkreettista ei tarvitse piilottaa maastoon, joten kätkön huoltaminen helpottuu.
  • Olemassa olevat kätköt eivät rajoita Labin kohteiden sijoittelua. Iso plussa!

Tällä hetkellä oikeutta Labien tekemiseen tarvitsee hakea erikseen Geocaching HQ:lta (haku tapahtuu helposti täällä). Jos arpaonni suo, sähköpostiin putkahtaa jossain vaiheessa ohjeet Adventure Labin tekemiseksi. Moni Adventure koostuu nykyään viidestä eri kohteesta eli tilaisuudesta on otettu kaikki irti. Jos Labien tekeminen joskus vapautuu, toivoisin myös yhden kohteiden Labien yleistyvän. Yhden pisteen Labeja voisi ”poimia” reissuissa ohi mennen kuten tradeja, kun taas pidempiä Adventureja voisi etsiä silloin, kun on enemmän aikaa.

Adventure Labin tekemiseen löytyy virallisia ohjeita täällä ja täällä. Builder, jolla Adventure Lab luodaan, löytyy täältä (sisäänkirjautuminen oikeasta yläreunasta). Kirjautumisen jälkeen oikeassa yläkulmassa näkyy ”1 Adventure Lab credits”, jos lupa oman Adventure Labin tekemiseen on saatu. Sivu on hyvin yksinkertainen eli käytännössä vaan klikkaillaan eteen päin, jotta päästään aloittamaan oman Labin luominen.

Ennen kuin alkaa täytellä Adventure Labinsa tietoja, kannattaa tehdä hyvä suunnitelma ja valokuvausretki ajattelemiinsa kohteisiin. Jokaisen kohteen kohdalle tarvitaan Labia luodessa kuva, ja paikkoihin sopivat kysymyksetkin pitäisi keksiä. Yleisohjeena lienee antaa paikan puhua puolestaan ja pitää kysymykset yksinkertaisina, mutta se ei mielestäni tarkoita automaattisesti idioottihelppoja kyssäreitä. Onhan tavallisiakin geokätköjä erilaisilla vaikeusasteilla.

Me juuri kävimme kiertelemässä Lepaan kauniissa maisemissa ja valitsimme uuden seikkailumme viisi kohdetta. Samalla kuvattiin kohteita vähän joka suunnasta.

Kätköntekijän tulee luoda aloitussivu sekä jokaisen kohteen (locations) tiedot. Käytännössä se on helppoa, kun täyttelee vastaan tulevia lomakeruutuja järjestyksessä (osan kohdista saa jättää myös tyhjäksi). Tarkkoja ohjeita on jo netti pullollaan, joten yksityiskohtiin lienee turha mennä. Jokaista kohtaa pääsee helposti muokkaamaan niin kauan kun Adventurea ei julkaise, joten erilaisia tekstejä ja kuvia voi testailla huoletta.

Kun kuvittelee olevansa valmis, voi painaa Test-nappia, jolloin pääsee kokeilemaan, miltä oma Adventure näyttää sovelluksessa. Testiversioon pääsee nettisivulle tulevan linkin tai qr-koodin kautta. Testilinkin voi myös jakaa kaverille, jos haluaa toisenkin mielipiteen. Tässä vaiheessa seikkailu ei vielä näy muille, eikä kysymyksiä nähdäkseen tarvitse olla oikeasti kohteen koordinaateissa.

Kohteen suorittamisen jälkeen kätköilijä voi nähdä kätköntekijän haluaman videon tai tekstin ja/tai kuvan. Nämä tiedot ovat selattavissa Adventure Labin päivyri-osiossa. Usein Adventure Labiin liittyvän Bonus-kätkön (mysteeri) tiedot ilmoitetaan näissä kohteen suorituksen jälkeen ilmaantuvissa kuvissa/teksteissä.

Adventure Labin Bonus-kätkö on vähän kuin mainos seikkailulle. Mainostamisen tarve vähenisi, jos Adventuret tulisivat näkyviksi muiden geokätköjen rinnalle, mutta ainakin vielä ne näkyvät vain omassa sovelluksessaan. Ja onhan Bonus toki aina kiva lisä. Yleisohjeen mukaan Lab tulisi ensin laittaa julkiseksi ja sitten vasta lähettää Bonus-kätkö tarkastettavaksi, mutta onneksi kätköntarkastajat ovat olleet aika nohevia näissä tilanteissa. Labin ja Bonuksen on saattanut saada julkaistua lähes samanaikaisesti.

Ensimmäinen Lab-projektimme näyttää Builderissa tältä:

Tekstin seassa vilahdelleet kuvat ovat viimeisimmästä Labistamme:

Kommentoi